[ad_1]
Μία εντυπωσιακή ανακάλυψη που θεωρείται πιθανόν να πιστοποιήσει πως το ανθρώπινο είδος καταγράφει επισήμως τις παλιότερες ρίζες του στον ελληνικό χώρο και ειδικότερα στην περιοχή της Κρήτης, απασχολεί την επιστημονική κοινότητα.
Στον Τράχηλα Κισσάμου βρέθηκαν προ ετών ίχνη από βάδισμα που χρονολογούνται τουλάχιστον 6.000.000 χρόνια πριν και είναι πιθανό να είναι τα αρχαιότερα αποτυπώματα των προγόνων του ανθρώπινου είδους στη Γη.
Μπορεί να πρόκειται για μία σπουδαία ανακάλυψη και ελπίζουμε να μην είναι κάτι που να συνδέεται με … αυξημένη κατανάλωση τσικουδιάς.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Curtin της Αυστραλίας, μαζί με επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Εφορείας Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας, έφτασαν για δεύτερη φορά στο νησί και μελέτησαν τα αποτυπώματα δίποδης βάδισης προγόνων του ανθρώπου στην περιοχή του Τράχηλα Κισσάμου, από τις 12 έως και τις 21 Μαΐου.
Οι επιστήμονες επανήλθαν με σκοπό να αποτυπώσουν και να μελετήσουν λεπτομερέστερα και με νέες τεχνικές και μεθόδους τα σημαντικά, όπως χαρακτηριζονται από την επιστημονική κοινότητα, αυτά ευρήματα, ώστε να τεκμηριώσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την ηλικία και την προέλευσή τους, για να αναγνωριστεί στη συνέχεια η αξία τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα ίχνη βρέθηκαν τυχαία το καλοκαίρι του 2002 πάνω σε ιζηματογενή πετρώματα. Μάλιστα, τρία εξ αυτών ιδιαίτερα καλοδιατηρημένα ίχνη παρείχαν μορφολογικές πληροφορίες σχετικά με τα πόδια εκείνων των μακρινών μας προγόνων που τα άφησαν.
Το μήκος τους είναι 105, 135 και 154 χιλ. Φαίνεται να προέρχονται από άτομα με δύο πόδια με πελματοβάμονα, ενταξονικά πενταδάκτυλα πόδια, που δεν άφησαν σημάδια νυχιών. Το πρώτο δάχτυλο του ποδιού φαίνεται βολβοειδές, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα δάχτυλα ήταν λεπτά.
Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες μέχρι σήμερα ερευνητικές εργασίες, τα ίχνη αυτά δίποδης βάδισης έχουν ηλικία 6 εκατομμυρίων χρόνων, καθιστώντας τα ως τα παλιότερα αντίστοιχα ίχνη προγονικής μορφής του ανθρώπου σε όλο τον κόσμο.
Ο δήμαρχος Κισσάμου Μυλωνάκης Γιώργος και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μακράκης Γιώργος σε συνάντηση που είχαν με τους επιστήμονες, συζήτησαν την αξία των ευρημάτων και την ανάγκη προστασίας και περαιτέρω ανάδειξής τους.
Πώς βρέθηκαν
Το καλοκαίρι του 2002, ο παλαιοντολόγος Γκέραρντ Ντάριουζ Γκιερλίνσκι από το Πολωνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (Państwowy Instytut Geologiczny) πέρασε τις διακοπές του στο νομό Χανίων και τότε ήταν που ανακάλυψε στη βόρεια ακτή κοντά στον Τράχηλα, 700 μέτρα δυτικά του λιμανιού της Κισσάμου, ασυνήθιστα επιμήκη κοίλα σχήματα, σε μια πλάκα βράχου κοντά στο νερό.
Ο Γκιερλίνσκι αναγνώρισε απολιθωμένα ίχνη σε αυτά, ακόμα κι αν δεν είχε συνειδητοποιήσει ακόμη ποιο πλάσμα τα άφησε εκεί. Ο παλαιοντολόγος τεκμηρίωσε τα εντυπώματα φωτογραφικά και κατέγραψε τις συντεταγμένες του τόπου όπου βρέθηκαν.
Μετά από μια δεύτερη επιτόπια επίσκεψη το 2010, ο Γκέραρντ Γκιερλίνσκι και οι συνάδελφοί του Γκζέγκοζ Νιεντβιέντζκι και Αντρέι Μποτσζαρόβσκι σκέφτηκαν ότι τα αποτυπώματα στον Τράχηλα θα μπορούσαν να προέρχονται από ένα όρθιο πρωτεύον, ίσως ένα πρώιμο ανθρωπίνο, πρόδρομο του σημερινού ανθρώπου δηλαδή.
Μετά τον καθαρισμό και την καταγραφή της επιφάνειας της πλάκας το Νοέμβριο του 2010, η επιστημονική κοινότητα δημιούργησε μία διεθνή ομάδα ερευνητών, για τη διερεύνηση του χώρου υπό την καθοδήγηση του παλαιοντολόγου Περ Έρικ Άλμπεργκ από το Σουηδικό Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. Σε μια περιοχή 4 μόλις τετραγωνικών μέτρων εντοπίστηκαν περισσότερα από 50 κοίλα αποτυπώματα.
Η πλάκα του βράχου τότε σαρώθηκε με ένα λέιζερ σε απόσταση πέντε εκατοστών και δημιουργήθηκε μια τρισδιάστατη εικόνα των εντυπώσεων.
Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2021, τα ίχνη αποδόθηκαν σε ηλικία 6,05 εκατομμυρίων ετών.
[ad_2]
Source link