Η οργάνωση ενός οικοσυστήματος ρομποτικής στην Ελλάδα αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας στη Ρομποτική, με το όνομα «HERON», το οποίο ξεκινά σήμερα και επισήμως τη λειτουργία του.
Το συγκεκριμένο κέντρο αριστείας αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια του Ινστιτούτου Ρομποτικής του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», οι άνθρωποι του οποίου διεκδίκησαν και έλαβαν πριν από μερικούς ανταγωνιστική επιχορήγηση άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να δημιουργήσουν το HERON. Συγκεκριμένα, το συγκεκριμένο κέντρο αριστείας χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 15 εκατ. ευρώ και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας με, επίσης, 15 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 6 χρόνια, ενώ έχει υπάρξει δέσμευση για χρηματοδότηση επιπλέον 5 εκατ. ευρώ από περισσότερους από 70 φορείς, οργανισμούς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα με το χώρο της ρομποτικής.
Όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ο Πέτρος Μαραγκός, καθηγητής του ΕΜΠ και διευθυντής του HERON, η ρομποτική είναι ένας κλάδος που αναπτύσσεται με 30% ετησίως και υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες. Στόχους του κέντρου αριστείας είναι αφενός να προωθήσει την αριστεία σε ερευνητικό επίπεδο αλλά ταυτόχρονα να βοηθήσει προς τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, ο αριθμός των εταιρειών που ασχολούνται στην Ελλάδα με τη ρομποτική είναι περίπου 50. Το HERON θα επιδιώξει να ενισχύσει αυτό το οικοσύστημα καθώς στοχεύει σε περίπου 100 μέλη (επιχειρήσεις αλλά και φορείς και ιδρύματα).
Το HERON θα αναπτύξει τρεις κατευθύνσεις της ρομποτικής υπηρεσιών και πιο συγκεκριμένα τη ρομποτική πεδίου, την υγειονομική ρομποτική και τη ρομποτική ασφαλείας. Επιπλέον, στις εγκαταστάσεις του κέντρου στην Αθήνα θα λειτουργεί ένα makerspace με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται να δημιουργηθούν δύο ακόμη makerspaces στην Πάτρα και στη Ρόδο σε μία προσπάθεια επέκτασης και στην περιφέρεια καθώς σε αυτές τις δύο πόλεις λειτουργούν πανεπιστημιακές σχολές που ασχολούνται με το αντικείμενο της ρομποτικής.
Το υπάρχον πλάνο είναι το HERON είναι να αποτελέσει μία ξεχωριστή νομική οντότητα με δικό του ΑΦΜ, παραμένοντας, φυσικά, συνδεδεμένο με το ερευνητικό κέντρο Αθηνά. Οι σχετικές διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το φθινόπωρο. Σημειωτέον πως το υπάρχον πλάνο περιλαμβάνει τη στελέχωση με συνολικά 120-150 άτομα από 20 που είναι αυτή τη στιγμή, με στόχο να υπάρξει προσέλκυση εξειδικευμένων ερευνητών και στελεχών από το εξωτερικό.
Η δημιουργία του κέντρου αριστείας θεωρείται πάντως ότι αποτελεί μεν ένα πρώτο βήμα προς την ενίσχυση του οικοσυστήματος ρομποτικής στην Ελλάδα αλλά χρειάζονται πολλές ακόμη κινήσεις. Όπως αναφέρθηκε, είναι απαραίτητη η διαμόρφωση ενός 10ετούς πλάνου για την ανάπτυξη της ρομποτικής στην Ελλάδα με συνδυασμό, ενδεχομένως, και με τη σύσταση ενός εθνικού συμβουλίου για την έρευνα στη ρομποτική αλλά και την παροχή φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ρομποτικού εξοπλισμού. Κινήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε η Ελλάδα να ανεβάσει ρυθμούς όσον αφορά στον πολλά υποσχόμενο κλάδο της ρομποτικής.