Συνέντευξη από τους Κωνσταντίνα Ψυχάρη & Βασίλη Σπηλιόπουλο — Agrinio24.gr

18 Ιουλίου, 2021

H Κωνσταντίνα Ψυχάρη & o Βασίλης Σπηλιόπουλος μιλούν στο agrinio24.gr για την μουσική τους διαδρομή, την συνεργασία τους και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Κωνσταντίνα και Βασίλη καλώς ήρθατε! Αρχικά λίγα λόγια για εσάς και την μουσική σας διαδρομή ως τώρα.

Κ.Ψ. Έκανα φωνητική στο Ελληνικό Ωδείο και το Music Road, εμφανίσεις σε τζαμ, συμμετοχές σε live με επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς, συμμετοχή σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις με το ωδείο, συμμετοχή σε μία Μελοδραματική, καθώς και κάποια covers.

Β.Σ. Ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Ασχολούμαι με την κιθάρα μελετώντας πολλά διαφορετικά είδη μουσικής από 12 χρονών. Ξεκίνησα ως επαγγελματίας από διάφορες μουσικές σκηνές και μπουάτ. Έχω στο ενεργητικό μου πολλές συμμετοχές σε διάφορα μουσικά σχήματα. Το 2000 μπήκα στη δισκογραφία ως συνθέτης και τραγουδιστής με το συγκρότημα «Έβενος» (1997 – 2004), με το οποίο κυκλοφορήσαμε δύο ολοκληρωμένες δουλειές τα «Μαγεμένα», 2000 και «Τα λόγια των ανθρώπων» 2003. 

Έχω «δανείσει» τη φωνή μου σε τραγούδια θεατρικών παραστάσεων και έχω ηχογραφήσει κιθάρες σε μουσική για το θέατρο. Συνεχίζω σε πολλές συμμετοχές με διάφορους ταλαντούχους μουσικούς.

Screenshot 418

Πως προέκυψε η συνεργασία σας; Τι σας έφερε κοντά καλλιτεχνικά;

Κ.Ψ. Τα jam μας φέρνουν πιο κοντά! Αλήθεια, να πάνε όσοι ασχολούνται με τη μουσική! Έχω γνωρίσει πολλούς αξιόλογους μουσικούς από εκεί, ανάμεσα στους οποίους και ο Βασίλης. Το στυλ παιξίματός του ήταν το στυλ που μου άρεσε να ακούω και δεν είναι τυχαίο, καθώς όπως ανακάλυψα στην πορεία, είχαμε αρκετές κοινές μουσικές αδυναμίες, πχ τους Smiths, τον Johnny Marr. Στη σκηνή έχουμε εμφανιστεί δύο φορές μαζί. Με τον Δημοσθένη μας έφερε κοντά ο… πατέρας μου! Και αυτό γιατί είχε κάνει και εκείνος κάποια covers στο στούντιό του. Ε, με το που συνεργαστήκαμε, αυτό ήταν!

Β.Σ. Με την Κωνσταντίνα είχαμε βρεθεί στη σκηνή μαζί σε κάποιο άτυπο performance  τύπου jam night όπου ερμηνεύσαμε μαζί το τραγούδι Jolene και αμέσως εκτιμήσαμε ο ένας τις δυνατότητες του άλλου. H συνεργασία μας στο τραγούδι Κανελλόριζα προέκυψε σαν ιδέα μέσα στο καθεστώς της καραντίνας και μπήκε στα άμεσα σχέδιά μας. Θέλαμε να  κάνουμε κάτι αυθεντικό και πρωτότυπο.  

Screenshot 419

Συγχαρητήρια για την υπέροχη διασκευή στο παραδοσιακό Μικρασιάτικο “Κανελλόριζα”! Ποια είναι η ανταπόκριση: Πως νιώθετε για το τι συμβαίνει ως τώρα;

Κ.Ψ. Ευχαριστούμε! Να πω την αλήθεια, δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Νιώθω μία εσωτερική υπερηφάνεια, αλλά είμαι πολύ γειωμένη ταυτόχρονα οπότε επέρχεται μία ισορροπία… 

Β.Σ.  Ευχαριστούμε πολύ! Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την ανταπόκριση που έχει ως τώρα. Όταν το ολοκληρώσαμε και το ακούσαμε μας άρεσε πολύ το αποτέλεσμα και είμασταν σίγουροι ότι πρέπει να το δημοσιεύσουμε και να το ακούσει πολύς κόσμος, πολύ περισσότεροι από τους φίλους μας και τους ανθρώπους που μας γνωρίζουν ήδη.

Ποιος ήταν ο λόγος που σας ώθησε να πραγματοποιήσετε και να δημοσιεύσετε αυτή την διασκευή; Γιατί το “Κανελλόριζα”;

Κ.Ψ. Την Κανελλόριζα τη διάλεξα μετά από μία παράξενη Πρωτοχρονιά (την φετινή), όπου έβαζα το τραγούδι στο repeat. Δεν είχα προσέξει στίχους, μόνο τη μελωδία που με άγγιζε. Το σιγοτραγουδούσα συνέχεια, μέχρι που μια μέρα ξαφνικά και τελείως παρορμητικά έστειλα στον Βασίλη: «θες να το κάνουμε cover;». Επειδή έχουμε την ίδια μουσική αίσθηση, ήμουν σίγουρη ότι θα το διασκεύαζε ακριβώς όπως έπρεπε. Το ήξερα.

Β.Σ. Ήταν ιδέα και πρόταση της Κωνσταντίνας. Εγώ ακολούθησα με πολύ όρεξη γιατί αμέσως μου ήρθε η έμπνευση για το τι θέλω να κάνω σε ότι αφορά το δικό μου κομμάτι, δηλαδή την απόδοση της μουσικής μέσα από τη δική μου κιθαριστική προσέγγιση καθώς και την ενορχήστρωση. Πρόσθεσα το μαντολίνο και τα κρουστά και έτσι είχαμε ένα αποτέλεσμα που μας άρεσε πολύ. Σχετικά με τη δημοσίευση και την κυκλοφορία του τραγουδιού, η εταιρεία Spider Music και συγκεκριμένα η διευθύντρια κυρία Ευανθία Μάγνη που έτυχε να γνωρίζω από παλαιότερη συνεργασία μας, πρότεινε να το αναλάβει. Εμείς δεχτήκαμε την πρόταση με μεγάλη χαρά και είδαμε την απήχηση του κοινού να απογειώνεται.

Ποιος είναι υπεύθυνος για την παραγωγή και την ενορχήστρωση του τραγουδιού; Και ποιος για το όμορφο βίντεο που συνοδεύει το τραγούδι;

Κ.Ψ. Ο Βασίλης Σπηλιόπουλος για παραγωγή και ενορχήστρωση και ο Δημοσθένης Κωστόπουλος στο βίντεο και την μίξη ήχου. Εγώ απλά μια φωνή έβαλα, χαχαχα! Είμαι πολύ χαρούμενη για τους συνεργάτες μου, το καλό κλίμα και η συνέπεια είναι πολύ βασικά, πέρα από το αστείρευτο ταλέντο που εξυπακούεται ότι έχουν.

Β.Σ.  Η ενορχήστρωση και η εκτέλεση της μουσικής (κιθάρα, μαντολίνο κρουστά) είναι από εμένα. Η παραγωγή, η ηχοληψία, η σκηνοθεσία και η κινηματογράφηση του video clip είναι από τον πολύ ταλαντούχο μουσικό και τεχνικό ήχου και εικόνας Δημοσθένη Κωστόπουλο.

Ποια είναι γενικότερα η άποψη σας για το παραδοσιακό Μικρασιάτικο τραγούδι; Τι το κάνει για εσάς ιδιαίτερο;

Κ.Ψ. Αυτό που μου αρέσει στην Ελλάδα είναι ότι κινούμαστε μεταξύ Ανατολής και Δύσης, όχι μόνο στα ακούσματα, αλλά και μέσα μας και στην τέχνη εν γένει. Με συγκινεί οτιδήποτε ανατολίτικο. Μου αρέσει η Στέλλα Χασκίλ, η Ρόζα Εσκενάζι… το Μικρασιατικό τραγούδι (όπως και το ρεμπέτικο) βγάζουν έναν πόνο πολύ εσωτερικευμένο που πολύ λίγα μουσικά είδη μπορούν να εξωτερικεύσουν.

Β.Σ.  Αν και δεν έχω ιδιαίτερη εξοικείωση με το συγκεκριμένο είδος μουσικής, για μένα το τραγούδι αυτό είναι ιδιαίτερο γιατί μου έδωσε έμπνευση και κίνητρο να δουλέψω πάνω σε αυτό. Λειτούργησε και ως κίνητρο για να συμμετέχω σε μια νέα συνεργασία που θα λειτουργούσε και ως μια χαρούμενη σκέψη, ένας στόχος, κάτι να περιμένω μετά την απομόνωση της πανδημίας. 

Τι άλλες μουσικές σας συγκινούν; Που κινούνται γενικά τα ακούσματα σας και οι επιρροές σας;

Κ.Ψ. Ακούω κυριολεκτικά τα πάντα, δεν σνομπάρω κανένα είδος. Η μουσική είναι μία. Η πιο κοντινή μου ωστόσο, είναι η ηλεκτρονική σε όλο της το φάσμα. Μετά, ρεμπέτικα, παλιά τζαζ, indie, trip hop, metalcore, soundtracks, όπερα (μιας και έχω επτανήσιες ρίζες), τσιφτετέλια…

Β.Σ.  Ακούω και παίζω πολλά διαφορετικά είδη μουσικής. Μια μικρή προτίμηση σε ότι αφορά στην Ελληνική μουσική έχω στο νέο κύμα, Χατζηδάκη, Πλέσσα, Σπανό. Στην ξένη μουσική έχω μια προτίμηση στα 80’s .

Βιώσατε και εσείς όπως όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος όλη αυτή την τραγική κατάσταση με την πανδημία και όλες αυτές τις απαγορεύσεις. Καλλιτεχνικά μιλώντας πάντα πως το διαχειριστήκατε; Επηρέασε την δημιουργικότητα σας; 

Κ.Ψ. Η πρώτη πανδημία ήταν καλή! Τραγουδούσα, μακιγιαριζόμουν κάθε μέρα (για το καλλιτεχνικό της υπόθεσης), έγραφα στο blog μου… η δεύτερη το αντίθετο. Άρχισα να ανεβαίνω μόλις ξεκινήσαμε να μιλάμε με τα παιδιά (Βασίλη και Δημοσθένη) για να φτιάξουμε το τραγούδι. Ήταν σαν ανάβαση από τον πάτο της θάλασσας. Η τέχνη βοηθά.

Β.Σ.  Από την πρώτη μέρα του lockdown αποφάσισα ότι θα χρησιμοποιήσω αυτό το χρόνο δημιουργικά. Πέρασα πολλές ώρες ενασχόλησης με τη μουσική σε καθημερινή βάση με σκοπό να γίνω καλύτερος σε ότι κάνω. Μπορώ να πω ότι εκμεταλλεύτηκα την πανδημία προς όφελός μου. Μου έλλειψαν βέβαια οι ζωντανές εμφανίσεις και η επαφή με τους μουσικούς που συνεργάζομαι.

Υπάρχουν σχέδια για ζωντανές εμφανίσεις τουλάχιστον για την καλοκαιρινή περίοδο;

Κ.Ψ. Προς το παρόν όχι, αλλά μόλις ετοιμάσουμε και το καινούριο υλικό, θα μπουν όλα σε μια σειρά και αυτό μαζί.

Β.Σ.  Για την καλοκαιρινή περίοδο δεν έχουμε κάποια σχέδια που να αφορούν σε ζωντανές εμφανίσεις αν και υπάρχει μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Όμως με την Κωνσταντίνα και το Δημοσθένη έχουμε κάτι καινούριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε και θα το μάθετε σύντομα.

Παιδιά σας ευχαριστούμε πολύ για την συζήτηση. Για το τέλος θα θέλαμε να μας αναφέρετε το τι θα ακολουθήσει στην συνεργασία σας και ό,τι άλλο θα θέλατε να συμπληρώσετε.

Κ.Ψ. Ετοιμάζουμε καινούρια πράγματα που ευχόμαστε να σας αρέσουν! 

Β.Σ.  Υπάρχει ένα καινούριο project που θέλουμε να παρουσιάσουμε το οποίο δουλεύουμε τώρα. Πιστεύω θα είναι έτοιμο μέσα στον Ιούλιο και θα το παρουσιάσουμε με το label της Spider Music. Σας ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συνέντευξη.  

Κωνσταντίνα Ψυχάρη & Βασίλης Σπηλιόπουλος | Κανελλόριζα | Official Video Clip©

Πηγή

Leave A Comment